Lassers en Klinkers gezocht

Molenwieken zijn voor een belangrijk deel van staal en worden vaak gelast, maar soms ook ouderwets met klinknagels verbonden. Twee molenroeden kruizen elkaar in het midden en vormen zo de vier wieken van de molen. De molenroeden dragen tientallen jaren de wieken in weer en wind en maken soms wel een miljoen omwentelingen per jaar. Eén wiek weegt wel 1000 kg, dus het ontwerp en de productie van molenroeden moet aan de hoogste eisen voldoen. In onze staalwerkplaats zijn collega’s dagelijks bezig met het maken van wieken. Benieuwd hoe een dag in onze staalwerkplaats eruitziet? Lees het hier…

Naast wieken bevatten molens ook andere metalen onderdelen. Zo maken we ook assen, lagers, tandwielen, waterraderen en vijzels. Al deze producten gaan naar molens in Nederland en omringende landen en soms ook de wereld over.

Dit ga je doen
Aan de hand van een tekening van onze engineer ga je aan de slag. Dat begint met materiaal afkorten of platen voorbewerken op onze CNC boor- en snijmachine. Diverse stroken plaat worden aan elkaar gelast tot een lange strook. Geen rechte strook maar met mooie vormen en rondingen. De lasnaden in deze stroken zijn zo belangrijk dat we ze eerst controleren met ultrasoon meetapparatuur voordat je verder kunt. De stroken worden samengesteld tot een koker en deze wordt afgelast met behulp van onze speciale lasmanipulator. Na het aflassen wordt de roede verder afgewerkt. Gaten tappen, kleine onderdelen aanbrengen, slijpen en vooral alles goed controleren.

Naast gelaste roeden maken we ook geklonken roeden. Hierbij worden alle lasnaden vervangen door klinkverbindingen. Bij een klinkverbinding worden platen of profielen over elkaar gelegd en er gaten doorheen geboord. Door deze gaten gaat een gloeiendhete klinknagel en daar wordt dan snel een kop op gedrukt of geslagen.

Je hoeft bij ons niet te kiezen of je liever last of klinkt. Je mag ook lekker afwisselen als je dat leuker vindt.

Hier ga je werken
Vanaf maart 2023 hebben we onze nieuwe Wiekenmakerij aan de Broekstraat in Aalten in gebruik. Deze werkplaats is lekker ruim en voorzien van modern MIG/MAG apparatuur, de allernieuwste CNC plaatbewerkingsmachine en veel zelfgemaakte hulpmiddelen. We zijn namelijk uniek in de wereld en moeten ons werk vaak zelf uitvinden. Je collega’s die de houten molenonderdelen maken werken hier ook maar in hun eigen werkplaats. Pauzes houden we gezellig met elkaar maar ook in het werk zul je elkaar geregeld nodig hebben om te zorgen voor een goede afstemming.

Dit vragen we van jou
Je hebt al ervaring met lassen en bent bereid om nieuwe dingen te leren. Onze werkstukken zijn groot en zwaar maar toch moet je secuur zijn. Molens staan in weer en wind en de meeste onderdelen draaien en bewegen. Dat moet lekker soepel gaan en veilig zijn. Kwaliteit vinden we dus belangrijk en daarom controleren we elkaars werk en houd je je collega’s scherp.

Dit bieden we jou
Wij leiden op tot molenmaker. Waarschijnlijk ben je dit nog niet maar je kan het zeker worden! Jouw gemaakte werkstukken zie je van begin tot eind ontstaan. Eenmaal aan de molen kun je ze tot in lengte van jaren bekijken.

We hanteren de CAO voor Metaalbewerkingsbedrijf en stemmen met jou af welke werkzaamheden het beste bij je passen. Werk je het liefst fulltime of toch liever parttime? Geen enkel probleem! Als je bij ons begint, krijg je eerst een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Klikt het van twee kanten dan zetten we deze voort in een vast dienstverband. Vakantie of een vrije dag? Dat is een goed idee! Je bepaalt bij ons zelf wanneer je vrij neemt.

Wil jij ook samenwerken aan het totaalplaatje? Neem dan contact op en kom kennis maken.

Bel of WhatApp naar Walter Vaags 088-9095577 of mail naar: info@vaags.nl