Meekijken in de Wiekenmakerij

Een kijkje in de staalwerkplaats

Al zul je het misschien niet zien, maar elke molen is weer anders en ook de wieken zijn nooit standaard. Elke klus begint met een nieuw ontwerp en eigen maatvoering gemaakt door onze ontwerper. Aan de hand van de tekening gaan de lassers aan de slag en starten met het afkorten van materiaal of het voorbewerken van platen op onze CNC plaatbewerkingsmachine.

Je werkplek is 30 meter lang en hier begint meteen het belangrijkste werk. Diverse stroken plaat worden hier aan elkaar gelast tot een lange strook. Deze strook is niet recht, maar heeft mooie vormen en rondingen. We gebruiken een laserstraal voor de maatvoering. De lasnaden in deze stroken zijn zo belangrijk dat we ze eerst controleren met ultrasoon meetapparatuur voordat je verder kunt.

Daarna volgt het samenstellen van de zogenaamde “molenroeden”. Vier van deze lange stroken worden samengesteld tot een koker die soms wel zo krom is als een banaan. Dat hoort zo en ook deze kromming heeft een nauwkeurige maatvoering. Deze koker gaat in onze speciale lasmanipulator en dan begint het aflassen. Per molenroede ca. 100 meter V-naad en lekker onder de hand. Gemoedelijk even een paar dagen meters maken. Op saaie stukken gebruiken we lastractoren, zodat je de handen vrij hebt.

Na het aflassen wordt de roede verder afgewerkt. Gaten tappen, kleine onderdelen aanbrengen, slijpen en vooral alles goed controleren.

Bij een geklonken roede wordt de lasnaad vervangen door een klinkverbinding. Bij een klinkverbinding worden platen of profielen over elkaar gelegd en er gaten doorheen geboord. Door deze gaten gaat een gloeiendhete klinknagel en daar wordt dan snel een kop op gedrukt of geslagen.

Klinken is authentieker dan lassen en beter bestand tegen vermoeiing. Klanten kiezen daarom steeds vaker voor deze mooie methode.

Onze CNC-plaatbewerkingsmachine boort de meeste gaten al. De meeste klinknagels worden hydraulisch vastgedrukt en daarbij kun je gewoon naar de radio luisteren. De laatste klinknagels moeten met een hamer worden geslagen en dan doen we even dubbele gehoorbescherming op.

Als de molenroede af is, is het nog lang geen molenwiek. Soms gaat de molenroede nu naar de houtwerkplaats en wordt het verder met hout afgewerkt. Vaak is de afwerking ook van metaal. We maken dan profielen en kleppen van aluminium en allerlei draaipunten, hefbomen en regelstangen. Bezoekers denken geregeld dat we een vliegtuig aan het bouwen zijn.

Omdat iedere molenroede uniek is, hebben we dus geen lasmallen. Robots zijn voorlopig nog niet slim genoeg, dus jouw werkplek heeft een mooie toekomst.

Wil je de Wiekenmakerij met eigen ogen bekijken? Dat mag! Neem dan contact met ons op.