Molenroeden

Molenroeden zijn een van de belangrijkste onderdelen van een windmolen. Ze vormen de basis voor de molenwieken en ze krijgen veel te verduren. Molenroeden zijn door de eeuwen heen altijd in ontwikkeling geweest en nog steeds is er veel aandacht voor betrouwbaarheid en veiligheid van molenroeden.

Vaags & Groot Wesseldijk is een belangrijke producent van molenroeden en we krijgen dan ook veel vragen over deze bijzondere constructies. Deze vragen zijn hieronder gecategoriseerd en beantwoord. Heb je een vraag die er niet tussen staat? Wij geven graag het antwoord!

Algemeen:

V:     Wat zijn molenroeden?

Daar kunnen we een boek over schrijven, maar gelukkig is er Wikipedia.

V:     Waarom zijn molenroeden van staal?

Vroeger waren roeden van hout. Omdat hout schaars werd en de duurzaamheid beperkt was, worden roeden vanaf midden 19e eeuw ook van staal gemaakt. Eerst werden de verbindingen gemaakt met klinknagels en later werden roeden gelast.

V:     Waarom worden geklonken molenroeden soms meer dan 100 jaar oud en gelaste roeden niet?

Dat heeft te maken met het productieproces van staal. Voor 1900 bleef er nog veel verontreiniging achter in het staal. Het was daardoor minder sterk en erg bros, maar de verontreiniging zorgde ook voor corrosiewerende eigenschappen. Modern staal is erg zuiver en veel sterker en taaier, maar roest ook veel sneller. Inmiddels gebruiken we weer weerbestendig staal voor molenroeden. In dit staal zijn uitgekiende hoeveelheden “verontreinigingen” aangebracht die het weer corrosiewerend maken. De sterkte en taaiheid blijven echter ook gegarandeerd.

Ontwerp:

Wat is er aan de hand met de “Richtlijnen voor het vervaardigen van molenroeden”?

Al sinds 1985 schreef de Rijksoverheid voor hoe molenroeden gemaakt moeten worden. Dat ging heel lang goed, totdat ze in 2007 deze voorschriften aanpasten. Later bleek dat er erg veel fouten in deze nieuwe voorschriften terecht waren gekomen. Inmiddels zijn alle voorschriften ingetrokken en dus niet meer geldig. Lees hier wat de Rijksoverheid er zelf over vertelt.

 

Materiaal:

 

Productie:

 

 

Conservering:

V:     Waarom worden jullie roeden niet thermisch verzinkt?

Thermisch verzinken van roeden is niet aan te raden. Er zijn veel meer nadelen dan voordelen. Lange roeden moeten in 2 keer worden verzinkt en dat geeft veel kwaliteitsproblemen en verontreiniging, vooral in het midden en aan de binnenzijde van de roede. Dat zijn juist de plekken die extra aandacht nodig hebben. Roeden die thermisch verzinkt worden kunnen niet van weerbestendig staal gemaakt worden. Als het zink zijn werk niet meer doet, heb je dus geen bescherming meer.

 

Levensduur:

 

 

 

 

Naar boven